De plictiseala....

Fotografia mea
Nu exista prezent. Este doar o secunda de cuvant ce face legatura intre trecutul din care ar trebui sa invatam si viitorul in care ar trebui sa demonstram maturitate, inteligenta, bun simt, etc. Pana apuci sa rostesti cuvantul prezent, el este deja trecut. Deci am decis sa ma concentrez asupra lui ieri si sa invat din el ce sa nu fac maine. Cu drag si cu amintiri frumoase dar si cu dezamagiri multe, intorc spatele (si in viata si in poza de pe blog) acestui trecut si il las sa ramana (cu toti si cu toate) acolo unde merita sa fie.

miercuri, 25 martie 2009

Incotro mergem? (sau Despre valori)

Fiecare individ isi conduce viata dupa niste principii care la randul lor au la origine niste valori. Astfel putem face diferenta intre oameni cu bun simt, nesimtiti, infractori, s.a.md.
In ultima vreme insa gasesc din ce in ce mai multi oameni care aparent au niste valori solide insa doar ca apanaj. Este doar imaginea pe care vor sa o promoveze despre ei. Ceea ce fac insa spune altceva. Si nu stiu unde sa incadrez aceste persoane cu pseudovalorile lor.
Noi ca natie - istoric vorbind acum - ar trebui sa avem niste valori destul de solide: familia, mandria de a nu ne lasa calcati in picioare (desi aici am niste dubii serioase tot din istorie pornite), onoarea, si mai stiu eu ce e important pentru fiecare.
Au existat vreodata in mod real aceste valori? Si daca da, unde, cand si mai ales de ce s-au pierdut, as vrea sa stiu? Si de aici deriva si alte intrebari, de genul: ne-a invatat cineva pe noi, in familie, fiecare cum a putut, ce sunt alea valori? De la simplul "de ce tre' sa mergi la scoala mamica" pana la "de ce nu e bine sa ii dai omului in cap mamica". Ei bine, printre multele intrebari pe care le am despre "ce e important pentru oameni in ziua de azi" este si aceea: de ce fac unii ani peste ani de facultate daca tot nu stiu sa scrie corect in limba romana?
Pe langa asta.... de ce avem pareri atat de bune despre noi cand luati la bani marunti dovedim ca nu suntem cu mult mai buni decat femeia de serviciu de la birou? N-o cunoaste ea prea multa ortografie, dar pe langa faptul ca de la ea nu avem pretentii, ea de multe ori are niste valori mult mai solide decat ale noastre.
Are mama mea o vorba: "n-a pierdut nimeni bunul simt pe strada ca sa il gaseasca altii". Si aici vine completarea contemporana: si probabil nu l-ar fi ridicat nimeni de pe jos daca nu era intr-un portofel plin sau agatat de o bratara groasa de aur.
Din pacate astea sunt "valorile" noastre azi: imaginea (masina, telefon, haine), banii facuti usor (de la mama si de la tata daca se poate... hai, fie si o mostenire de la vreun unchi indepartat), sa fii cel mai admirat din grupul tau (din motive de imagine, nu de inteligenta sau cultura ... doamne fereste!!!), si altele la fel de superficiale. De la halul in care traversam strada ca pietoni (ce daca trecerea e la 5 metri mai incolo?) si cum ne comportam ca soferi in trafic, tot ce putem include aici spune ca suntem un popor needucat si lipsit de valori.
Sa fereasca sfantul insa sa ii iei la puricat pe cei ce spun ca principiile si valorile lor tin de etica, de munca cinstita, de familie si mai stiu eu ce alte valori solide.

Si ma gandesc uneori ca as face o droaie de copii pe care sa ii educ sa nu fie asa... si imi dau seama ca le voi da mai tarziu drumul in lumea care va fi atat de diferita de ei....
In acelasi timp insa, nu stiu daca e o solutie sa nu mai facem copii... dar nici sa ii crestem intr-un glob de sticla ca sa ii protejam nu se poate...

4 comentarii:

  1. Ma gandesc uneori ca pana si femeia de serviciu ar fi dat rezultate mai bune in locul multora dintre noi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu cred la fel... Ca vorba aia, e plin pamantul de exemple. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Lala, iti recomand "Pshihologia Poporului Roman" scrisa de Constantin Radulescu Motru. E scrisa in 1937 si este atat de reala, violent de rela si in ziua de azi!
    Nota bene:e mica, usor de citit, coperta verde si costa cat un pachet de tigari.
    O zi frumoasa sa ai!
    PS:o sa pun un mic text din carte pe care l-am mai dat si altcuiva, iti va trezi curiozitatea cu siguranta:
    "Sufletului românesc i s-au mai atribuit încå alte multe caracteristici. S-a spus cå este nedisciplinat în ceea ce priveste munca pe terenul economic. Pe când
    celelalte popoare din Apus påstreazå muncii un ritm regulat, ca de ceasornic, poporul român cunoaste munca dezordonatå, sub formå mai mult de joc.
    Românul nu munceste metodic, ci în salturi; are lungi perioade de odihnå, iar la nevoie då pe brânci si face muncå de sclav. Apoi, ca de o altå caracteristicå a sufletului românesc, s-a vorbit de lipsa spiritului comercial. Marea majoritate a populatiei de sat, în România, nu stie valora lucrurile dupå valoarea lor de schimb, ci numai dupå valoarea lor subiectivå de uz.
    Un tåran român vinde aproape pe nimic produsele pe care le are în cantitate mare si då un pret disproportionat de mare pentru marfa de care are absolutå nevoie. De asemenea este cheltuitor cu timpul, într-o måsurå cum nu sunt popoarele din Apus. Timpul este pentru român orice, numai monedå nu. La târg stå si se tocmeste ceasuri întregi pentru un lucru de nimic. Tot asa la petrecere, pierde zile si nopti întregi."

    RăspundețiȘtergere
  4. ai dreptate...violent de reala :)
    merci de recomandare, chiar am sa caut cartea.

    RăspundețiȘtergere